Kampioenen van de samenleving

De vrijwilligers van de KNRM – de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij – en de Reddingsbrigades zijn goud waard voor Nederland! Dat heb ik enkele weken geleden aan den lijve kunnen ondervinden tijdens werkbezoeken in IJmuiden. De KNRM vaart ongeacht het tijdstip, ongeacht de weersomstandigheden en ongeacht de hulpvraag uit op zee. Om mensen die in nood verkeren te redden. En de 166 reddingsbrigades die we in ons land hebben, werken naast hun reddingstaak ook preventief. Met 5.000 vrijwillige lifeguards in Nederland werken zij mee aan een veiliger Nederland vanuit het perspectief van waterveiligheid. Petje af!

De stichting KNRM bestaat al sinds 1824. De organisatie beschikt over zo’n 1300 vrijwilligers en 75 reddingsboten, en komt zo’n 2.000 keer per jaar in actie om mensen te helpen. De organisatie is financieel onafhankelijk van de overheid, bestaat dankzij heel veel donateurs en er is sprake van een enorme lokale verbondenheid. Samen met een Statenlid en enkele fractie- en bestuursleden ging ik in gesprek met een aantal vrijwilligers: wat waren de ervaringen van Jan en Dave en reserve-schipper Peter bijzonder om te horen! Deze mensen vertrouwen elkaar blindelings en zijn gigantisch op elkaar ingespeeld. Het lijkt wel familie van elkaar.

De KNRM redt zo’n 3.000 personen per jaar. Ik ben nog steeds onder de indruk van de verhalen van deze mensen, en dat werd versterkt door een vaartocht op zee. Dat gebeurde op klaarlichte dag, met een stevige wind en golven die een paar meter hoog waren. En dan denk ik: wat zal er door je heen gaan als midden in de nacht je pieper gaat, het stormt en je in het pikkedonker de zee op moet voor een boot in nood… Aan het eind van het werkbezoek ben ik donateur geworden.

In de middag brachten we een bezoek aan Reddingsbrigade Nederland, op het landelijk bureau in IJmuiden. De reddingsbrigades zijn heel anders georganiseerd: het zijn verenigingen. Met over heel Nederland in totaal 23.000 leden en 5.000 vrijwilligers. Hun missie: het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. In dat kader was de uitleg over de preventieve rol die de reddingsbrigades spelen zeer interessant: denk bijvoorbeeld aan het zwem-ABC en de 10.000 (!) zwemdiploma’s die jaarlijks worden verstrekt.

De vrijwilligers van deze organisaties kloppen zichzelf niet op de borst om te laten zien hoe goed ze zijn. Nee, zij vinden het vanzelfsprekend dat zij onder de meest bijzondere (weers)omstandigheden klaar staan voor de medemens. Ik heb veel bewondering voor hun goede werk. En wil hen graag met dit artikel toeroepen: jullie zijn ‘kampioenen’ van de samenleving!

Eugène van Mierlo, kandidaat Tweede Kamerlid CDA
www.cda.nl/vanmierlo
www.facebook.com/VanMierloCDA

Plaats een reactie