Iedere vrijwilliger maakt het verschil

Dit jaar bestaat het Rode Kruis 150 jaar. 150 jaren waar in Nederland en wereldwijd miljoenen mensen zich grotendeels vrijwillig, deels professioneel inzetten voor de medemens. Vaak een mens in nood, in tijden van oorlog of nadien de periode van wederopbouw. Voor inwoners maar vaak ook voor de vluchteling.

Mijn motivatie zit in wat je persoonlijk voor inwoners kunt betekenen. Jaarlijks geven we als Rode Kruis afdeling tussen de 500 en 1.000 Kerstpakketten uit (waarde € 45) aan bijstandsmoeders. Een per post ontvangen briefje van een moeder waarin zij meldt: ‘met mijn zoon fietste ik met een groot kerstpakket op de fiets. Eindelijk voelde ik dat ik meedeed. Dit meedoen wat voor een ander zo gewoon is, is voor mij uniek. Het kerstpakket geeft mij weer energie om door te gaan’. Deze reactie geeft mij energie om mij als vrijwilliger in te zetten voor de inwoners in mijn stad. Arnhem is van oudsher een industriestad en kent veel armoede.

Het Rode Kruis Arnhem is een van de oudste afdelingen in ons land. In 2020 bestaan we 150 jaar. De lokale afdeling bestaat op dit moment uit ruim 150 vrijwilligers die wekelijks opgeteld vele honderden uren inzet leveren in de stad. Zelf ben ik inmiddels 5 jaar als bestuurslid actief en sinds 2 jaar ben ik voorzitter van deze actieve RK-afdeling. Als afdeling zetten we actief in op cursussen: EHBO in het algemeen en EHBO voor jonge kinderen, speciaal voor ouders. De afdeling is wekelijks actief bij diverse evenementen (langs de voetballijn, schaatsbaan Openlucht Museum, de 4-daagse in Nijmegen en herdenkingen Slag om Arnhem).

Afgelopen jaar hebben we als bestuur alle vrijwilligers hiervoor in nieuwe kleding gestoken. Dit zodat iedere vrijwilliger met trots de straat op kan. De afdeling is ook actief bij het versterken van zelfredzaamheid van eenzame inwoners. Ook ondersteunen we ‘Make a Wish’ met de inzet van onze ambulances. Deze rijden ook rond door Arnhem bij minus 5 graden op zoek naar dak- en thuislozen die buiten overnachten.

De afdeling is breed actief in de stad. Afgelopen week mocht ik zes vrijwilligers huldigen, van wie één met 50 jaar inzet voor de stad. Geweldig om in aanwezigheid van deze vrijwilligers mijn inzet als voorzitter te mogen leveren. Een betere wereld begint bij jezelf, toch?!

Plaats een reactie