Vrijwilligerswerk geeft energie!

Op 23-jarige leeftijd vertrok ik – vol idealen – naar Zambia en heb daar zes jaar lang met veel voldoening gewerkt als betaalde vrijwilliger (organisaties; SNV en DOG). De ervaringen in Zambia waren en zijn voor mij van grote betekenis. Het is zo leerzaam om helemaal ondergedompeld te worden in een andere cultuur. Ik heb mijn steentje bijgedragen aan de ontwikkelingen in Zambia, maar ik heb minstens zo veel geleerd van hen.

Terug in Nederland stond het betaalde werk en het gezin centraal. Gelukkig was er ook nog tijd voor vrijwilligerswerk in de politiek en de kerk. Ik heb ervaren dat de wisselwerking tussen betaald en vrijwilligerswerk heel groot is. Dan denk ik met name aan de ervaringen (positief of negatief) die bijdragen aan de groei van mijn “sociale vaardigheden”.

Omstreeks mijn vijftigste verjaardag kwam Kenia op mijn pad. Ik ging daarnaar toe voor een soort werkvakantie. We zijn in contact gekomen met Keniaanse priesters die zich volledig inzetten voor de mensen (vooral de jeugd) van hun parochies. Dat betekent dat ze hun geld, tijd en energie inzetten voor goed onderwijs, gezondheidszorg en schoon water.

In de zomer van 2015 reisden 21 jongeren en vier begeleiders uit de regio Alkmaar naar Kenia. Ze hadden een jaar lang acties gevoerd en met dat geld werd in Ilmotiook op het platteland van Kenia een waterzuivering gemaakt en ook watertanks, leidingen en tappunten bij de scholen in het dorp.

Een jaar later (juli 2016) schreef de Directeur van de Middelbare School in Ilmotiook: Sinds jullie vertrek een jaar geleden komt er alle dagen schoon water uit de kranen. In het verleden kwam hier vaak Tyfus en maagdarminfecties voor, maar dat is geschiedenis geworden”. Als je zoiets leest, dan weet je dat je het verschil kunt maken als vrijwilliger.

Kom bij mij niet aan met de opmerking dat jongeren tegenwoordig niet bereid zijn om zich in te zetten als vrijwilliger. Dat willen ze zeer zeker, maar wel op een andere manier dan in onze tijd.

Eén van de priesters zei het heel treffend: “Betaald werk geeft waardering (en is ook nodig), maar vrijwilligerswerk geeft VOLDOENING en VREUGDE”.

Ik ben dankbaar dat ik de waarde van vrijwilligerswerk heb meegekregen van mijn ouders en van de kerk (PKN) in Schipluiden.

Pieter Bijl
www.samenvoorKenia.com

4 Reacties

 • Kees Vlaar

  .Heel mooi Pieter, jou manier van vrijwilligerswerk inspireert ook anderen om dat te gaan doen

 • Rob Heuts

  Ik heb heel veel bewondering voor je vrijwilligerswerk en je betrokkenheid met mensen die onze hulp nodig hebben.
  Succes in 2017 en een goede gezondheid.

 • Wim en Maria Berkers

  Wim en Maria Berkers

  Mooi Pieter, dat is ook de voldoening die we herkennen en hebben door het werken in de K.O.O.K.
  Dat we dat allen nog maar lang mogen en kunnen doen.

 • Freeke Molenaar

  Mooi artikel, Pieter. Je bent een heel waardevol mens voor deze wereld!

Plaats een reactie